Revisor och redovisningskonsult – vad är skillnaden?
Många använder begreppen revisor och redovisningskonsult för att beskriva personen som sköter företagets bokföring och vet inte riktigt vad skillnaden är mellan de olika yrkesrollerna. Enkelt beskrivet kan man säga att din redovisningskonsult är den som gör det praktiska med bokföringen och revisorn är den som granskar att det är rätt enligt regler & lagar.
Redovisningskonsulten sorterar verifikationerna, bokför dina leverantörs- & kundfakturor, gör företagets löner samt deklarerar moms och skatter till Skatteverket. De håller även koll så att alla deadlines till Skatteverket och Bolagsverket hålls. Som tillägg kan redovisningskonsulten även hjälpa till som interimskonsult vid tillfälliga toppar och dalar, som ansvarig för ekonomiavdelningen eller för att styra upp system och rutiner inom ett bolag. Även att beräkna utdelning, göra prognoser & budgetar samt kassaflödesanalyser kan falla inom redovosningskonsultens ansvar. Du kan anlita en redovisningskonsult när det internt saknas tid eller kunskap för att hantera hela eller delar av företagets ekonomifunktion.
Revisorn kommer in en eller par gånger om året och säkerställer att företaget följer alla lagar och regler som finns i Sverige genom att göra stickprov i bokföring och bokslut. Revisorn kan även kontrollera att eventuella interna regler följs, exempelvis att en viss attestordning tillämpas eller att alla betalningar godkänts av två personer. Även att granska styrelsens förvaltning av bolaget faller inom ramarna för vad revisorn skall hjälpa till med.
Vilka företag behöver ha revisor? Alla bolag som uppfyller två av tre av följande villkor under båda de senaste två räkenskapsåren måste ha revisor:
- Företaget har fler än 3 anställda
- Företaget har mer än 1,5 miljoner i balansomslutning
- Företaget har mer än 3 miljoner i omsättning