Korttidspermittering vid röda dagar

15 maj. 2020 | Corona, Info - Ekonomi & lön

Som en följd av Covid-19 har många anställda nu blivit korttidspermitterade (KTP) och jobbar 20, 40, 60 eller 80% mindre än sin vanliga arbetstid.

En vanlig arbetsvecka är det lätt att räkna ut hur mycket man skall jobba, är man korttidspermitterad 20% och skall jobba 80% så innebär det 40h x 80% = 32h/vecka.

Under våren infaller dock ett gäng röda dagar vilket skapar mycket frågor kring hur KTP:n skall räknas ut då. Även om det kan variera en aning beroende på om och vilket kollektivavtal företaget har, så är det egentligen inte svårare än att ordinarie arbetstid minskar med den röda dagens timmar och KTP uträknas utifrån den minskade arbetstiden.

För att fortsätta med exemplet med en person som är korttidspermitterad med 20% och alltså skall jobba 80% så blir tex nästa vecka – då Kristi Himmelfärd infaller – en vecka med 32 timmars ordinarie arbetstid. Detta då Kristi Himmelfärd är en röd dag på 8 timmar och 40h – 8h = 32h.

KTPn blir då 32h x 20% = 6,4h och personen har en total arbetstid på 32h x 80% = 25,6h.

Hos oss förstår du din ekonomi!

Ska vi börja med ett förutsättningslöst samtal kring er ekonomi?

Vad kostar en anställd?

Vad kostar en anställd?

Är du egenföretagare och funderar på om det är dags att anställa? En av de vanligaste frågorna vi på VH Ekonomi får är hur mycket en anställd kostar inklusive avgifter och personalförmåner. Ett enkelt sätt att räkna för att få en ungefärlig uppskattning om kostnaden...

3 anledningar att välja AB

3 anledningar att välja AB

Vid årsskiftet beslutade regeringen att sänka aktiekapitalskravet från 50 000 kr till 25 000 kr. Tack vare detta gör man det enklare för fler entreprenörer att starta AB. Men varför skall du välja AB istället för enskild firma eller någon annan bolagsform? Här kommer...