Om du någon gång har gjort en slutlön till en anställd som har lämnat företaget, betalat ut bonus eller lagt till retroaktiv lön till en arbetstagare har du nog funderat över vilken skatt som skall dras, engångsskatt eller tabellskatt. Vi vill ju inte att personen skall åka på en maffig restskatt året efter och därför är det viktigt att det blir rätt.
Huvudregeln är att engångsbelopp – med tillhörande engångsskatt – är sådan ersättning som inte avser en bestämd tidsperiod eller inte har betalats ut regelbundet.
Exempel på ersättning där engångsskatt skall dras är: avgångsvederlag, semesterersättning, retroaktiv lön och provision på försäljning. Tabellskatt skall dras på alla andra typer av inkomst och lön. Om en lön innehåller både vanlig månadslön och provision och du funderar på om du skall dra engångsskatt eller tabellskatt så är det rätta svaret att tabellskatt dras på månadslönen och engångsskatt på provisionen, så det blir två olika skatteavdrag.
För medellönen i Sverige, 37 100 kr (enligt SCB) är engångsskatten 34%. För övriga löner finns en bra tabell att följa hos Skatteverket.
Tabellskatt är den skatt som betalas på en löntagares inkomst. Vilken skattetabell en arbetstagare tillhör beror på vart denne är bosatt och folkbokförd samt även om denne är med i Svenska Kyrkan eller inte. De flesta stora löneprogram hämtar automatiskt de anställdas skattetabell baserat på personnumret, men det går även vanligtvis att ta ut en så kallad FOS-fil (Förfrågan om skatt) från löneprogrammet och skicka in till Skatteverket. Då återkommer SKV inom några dagar med en svarsfil med korrekt skattetabell för alla anställda som kan läsas in i löneprogrammet.
Om du fortfarande är osäker och känner att du vill ha hjälp med ditt företags löneadministration så hjälper vi på VH Ekonomi gärna till!