Engångsskatt eller tabellskatt?

9 jun. 2023 | Info - Ekonomi & lön

Om du någon gång har gjort en slutlön till en anställd som har lämnat företaget, betalat ut bonus eller lagt till retroaktiv lön till en arbetstagare har du nog funderat över vilken skatt som skall dras, engångsskatt eller tabellskatt. Vi vill ju inte att personen skall åka på en maffig restskatt året efter och därför är det viktigt att det blir rätt.

Huvudregeln är att engångsbelopp – med tillhörande engångsskatt – är sådan ersättning som inte avser en bestämd tidsperiod eller inte har betalats ut regelbundet.

Exempel på ersättning där engångsskatt skall dras är: avgångsvederlag, semesterersättning, retroaktiv lön och provision på försäljning. Tabellskatt skall dras på alla andra typer av inkomst och lön. Om en lön innehåller både vanlig månadslön och provision och du funderar på om du skall dra engångsskatt eller tabellskatt så är det rätta svaret att tabellskatt dras på månadslönen och engångsskatt på provisionen, så det blir två olika skatteavdrag.

För medellönen i Sverige, 37 100 kr (enligt SCB) är engångsskatten 34%. För övriga löner finns en bra tabell att följa hos Skatteverket.

Tabellskatt är den skatt som betalas på en löntagares inkomst. Vilken skattetabell en arbetstagare tillhör beror på vart denne är bosatt och folkbokförd samt även om denne är med i Svenska Kyrkan eller inte. De flesta stora löneprogram hämtar automatiskt de anställdas skattetabell baserat på personnumret, men det går även vanligtvis att ta ut en så kallad FOS-fil (Förfrågan om skatt) från löneprogrammet och skicka in till Skatteverket. Då återkommer SKV inom några dagar med en svarsfil med korrekt skattetabell för alla anställda som kan läsas in i löneprogrammet.

Om du fortfarande är osäker och känner att du vill ha hjälp med ditt företags löneadministration så hjälper vi på VH Ekonomi gärna till!

Hos oss förstår du din ekonomi!

Ska vi börja med ett förutsättningslöst samtal kring er ekonomi?

Revisor och redovisningskonsult

Revisor och redovisningskonsult

Revisor och redovisningskonsult - vad är skillnaden? Många använder begreppen revisor och redovisningskonsult för att beskriva personen som sköter företagets bokföring och vet inte riktigt vad skillnaden är mellan de olika yrkesrollerna. Enkelt beskrivet kan man säga...

Vad kostar en anställd?

Vad kostar en anställd?

Är du egenföretagare och funderar på om det är dags att anställa? En av de vanligaste frågorna vi på VH Ekonomi får är hur mycket en anställd kostar inklusive avgifter och personalförmåner. Ett enkelt sätt att räkna för att få en ungefärlig uppskattning om kostnaden...

3 anledningar att välja AB

3 anledningar att välja AB

Vid årsskiftet beslutade regeringen att sänka aktiekapitalskravet från 50 000 kr till 25 000 kr. Tack vare detta gör man det enklare för fler entreprenörer att starta AB. Men varför skall du välja AB istället för enskild firma eller någon annan bolagsform? Här kommer...

Korttidspermittering vid röda dagar

Korttidspermittering vid röda dagar

Som en följd av Covid-19 har många anställda nu blivit korttidspermitterade (KTP) och jobbar 20, 40, 60 eller 80% mindre än sin vanliga arbetstid. En vanlig arbetsvecka är det lätt att räkna ut hur mycket man skall jobba, är man korttidspermitterad 20% och skall jobba...