3 anledningar att välja AB

Vid årsskiftet beslutade regeringen att sänka aktiekapitalskravet från 50 000 kr till 25 000 kr. Tack vare detta gör man det enklare för fler entreprenörer att starta AB. Men varför skall du välja AB istället för enskild firma eller någon annan bolagsform? Här kommer 3 starka skäl till dig som funderar.

  1. Det personliga ansvaret: Om det går dåligt för din enskilda firma och det går med stor förlust så är du personligt betalningsansvarig för alla dina skulder. Har du riktig otur kan du gå i personlig konkurs om ditt företag kraschar. Detta undviker du om du startar AB.
  2. Möjligheten till förmåner: Med ett AB har du möjlighet att erbjuda dig själv och din personal skattefria förmåner, såsom friskvårdsbidrag, avsättning till pension och olika försäkringar (vårdförsäkring undantaget). Det är dessutom avdragsgillt för företaget. Detta är inte möjligt att göra om du har en enskild firma.
  3. Utdelning: En av de största fördelarna med att driva ett aktiebolag! Om ditt företag går med vinst kan du en gång om året besluta om att ta ut utdelning vilket kortfattat innebär att du som ägare kan ta ut pengar till mycket lägre beskattning än vanlig lön. I en enskild firma får du inte göra det.
Osäker på var du ska börja för att starta ditt aktiebolag? VH Ekonomi hjälper dig gärna med att starta upp ditt AB. Kontakta oss på: veronica@vhekonomi.se eller 0731-42 30 33 så lägger vi upp en plan tillsammans!